Icebreakers

Een voornemen dit jaar is om plezier te hebben tijdens het werk, zoals je dat ook beleeft op reis, op onverwachtse momenten en als je je helemaal vrij voelt. In een werkomgeving die grotendeels bestaat uit thuiswerken en digitaal vergaderen is dat nogal eens een uitdaging. Gelukkig bieden icebreakers een klein moment aan het begin van elke vergadering om even plezier te hebben én om iedereen weer fris te krijgen voor de volgende Zoom-workshop.

Icebreakers zijn korte activiteiten met als doel om elkaar te leren kennen, het creatieve deel van de hersenen weer even te activeren of om gewoon lol te maken. Leuke voorbeelden zijn niet moeilijk te vinden; het internet staat er vol mee. De afgelopen weken kreeg ik de kans om enkele icebreakers uit te proberen met collega’s. Nee, ze stonden er niet allemaal om te springen, maar iedereen deed mee en er was plezier. Doel bereikt dus.

Wil je ook wat plezier toevoegen aan je digitale vergaderingen? Introduceer een icebreaker. Hieronder geef ik je er alvast drie.

Bal overgooien
Simpeler wordt het niet: noem de naam van iemand op je scherm en doe alsof je een bal overgooit naar die persoon. Die doet vervolgens hetzelfde en zo gaat de virtuele fantasiebal in de rondte langs iedereen. Beetje gêne aan het begin, maar als snel wordt er gelachen. Iedereen komt ook (een beetje) in beweging en moet wat zeggen. En dat is precies de bedoeling.

Wil je liever …
Eentje die ik thuis ook wel doe met de kinderen aan de eettafel: wil je liever …
– Wil je liever onzichtbaar kunnen worden of kunnen vliegen?
– Wil je liever op de bodem van de oceaan wonen of ver weg in de ruimte?
– Wil je liever een kikker likken of een vlieg inslikken?
– Wil je liever ….

Wat delen we?
Deel de groep op in een aantal breakout rooms en geef iedere groep 3 minuten om zoveel mogelijk dingen op te schrijven die alle deelnemers in de breakout room delen. Bijvoorbeeld alle namen beginnen met dezelfde letter, iedereen heeft Wüst zien winnen op de olympische spelen. De groep die de meeste dingen weet op te sommen, wint en krijgt eeuwige roem. Wel even opletten dat je al te voor de hand liggende dingen (‘we hebben allemaal 2 voeten’) uitsluit. Het spelletje geeft verbondenheid en stimuleert de creativiteit.

Heb jij ook een leuke icebreaker? Deel die dan vooral door hieronder te reageren.

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com