Vuurwerk en neusspray

Vanochtend kocht ik vuurwerk met mijn achtjarige zoon. De opwinding van dat moment was zichtbaar op zijn gezicht en herkenbaar uit mijn eigen jeugd. Tegelijkertijd verbaasde ik me over het gebrek aan  aandacht voor de gevaren van vuurwerk. Vergelijk dat eens met het kopen van neusspray bij je lokale drogisterij: in dat geval kun je niet tot aankoop over gaan totdat alle gevaren en bijwerkingen zijn verteld.  Vreemd  dat er bij aankoop van neusspray zoveel meer aandacht is voor preventie dan bij vuurwerk.

In de vorige nieuwjaarsnacht waren er ruim 400 slachtoffers, waarvan meer dan 100 jonger dan 15 jaar. Ook de aard van de schade is veelal ingrijpend: oogletsel en afgezette vingers en handen zijn niet zeldzaam. Mede daardoor riep de Onderzoeksraad voor Veiligheid op tot een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk tijdens de jaarwisseling. Overigens zou dat ook logisch zijn vanuit dierenwelzijn en milieu.  Maar verbieden lijkt (nog) geen optie – want vuurwerk is ’traditie’ – en dus lijkt meer aandacht voor  preventie als ‘second best’ een logischer keuze. 

Preventie is vast onderdeel in de gezondheidszorg. Zo schrijft de Geneesmiddelenwet voor dat medicijnen enkel mogen worden verkocht in een drogisterij waar voldoende  voorlichting wordt gegeven (zgn UAD-geneesmiddellen). Vandaar het praatje bij de neusspray. 

De regels rondom vuurwerk zijn daarentegen vooral gericht op de veiligheid van de fysieke leefomgeving. In het Vuurwerkbesluit staat  geen enkele bepaling die specifiek ziet op voorkoming van schade bij een individueel persoon door voorlichting.

Tijd om dat aan te passen, lijkt me zo. Medewerkers bij verkooppunten zouden verplicht moeten worden om hun klanten goed voor te lichten over de do’s & don’ts bij vuurwerk.

En het zou daar niet bij moeten blijven. Binnenlands bestuur berichtte deze week al dat driekwart van de Nederlanders vindt dat verkopers van vuurwerk gratis vuurwerkbrillen moeten geven aan particulieren. Ook dit is geen nieuwe gedachte. Zo zijn bouwmarkten bijvoorbeeld al enkele jaren verplicht op grond van Europese regelgeving om bij de aankoop van PUR voegschuim  een paar handschoenen bij te leveren.

Waarom dit niet ook verplichten bij de aankoop van vuurwerk? En dan het liefst een beetje een kek brilletje, zodat jongeren die ook dragen en waarmee ze er ook constant aan herinnerd worden dat vuurwerk leuk en spannend is, maar niet zonder risico’s. Het nieuwe jaar begint namelijk pas echt goed zonder vuurwerkslachtoffers!

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com